Motion har reddet Kjeld Iversens liv

Fire gange har Kjeld Iversen fået udskiftet en hjerteklap. Hvis ikke han havde været i god form allerede inden, han blev syg, havde chancen for at overleve været meget lille, siger han.

For Kjeld Iversen fra Bramming har motion altid spillet en stor rolle. Han har dyrket triatlon og meget motion generelt og altid mærket lysten til den næste cykeltur. Og han har været hurtig!

Men i 2011 gik han til lægen med influenzasymptomer. Efter to omgange med penicillin blev han indlagt, og det viste sig, at han havde betændelse i hjerteklap­perne, kaldet endokardit. Hvor endokardit som regel behandles ved først at behandle infektionen og siden operere, så var Kjeld Iversen i så kritisk tilstand, at der skulle opereres med det samme. Siden er han blevet opereret tre gange yderligere og har fået en pacemaker. Og det har betydet noget for motionsformen.

– Det har påvirket mig meget. Jeg kan godt cykle, men ikke så langt som før. Bak­kerne kan jeg godt komme op af men i et lavere tempo. Før var jeg en af de hurtigste, siger 48-årige Kjeld Iversen.

– Man går igennem en fase, hvor man går fra at være en af de gode til ikke at kunne så meget. Det har jeg lige skullet acceptere.

Her har Hjerterytterne gjort en stor forskel. Kjeld Iversen cykler for Team Esbjerg, og fællesska­bet hos Hjerterytterne har været af stor værdi for at nå til, hvor han er i dag:

– I starten var jeg bange for at være det svageste led, og jeg ville ikke måles med andre. Men hos Hjerterytterne er der plads til alle niveauer. Det betyder meget, at vi i fællesskab holder os i gang, og at jeg møder andre, der har været ude for noget lignende. Med Hjerterytterne glemmer jeg det dårlige, forklarer Kjeld Iversen.

For der er dårlige dage, når man lever et liv med hjerte-kar-sygdom, som sætter begrænsninger.

– Jeg bliver mere forpustet og er fx mere træt om aftenen. Men jeg er blevet bedre til ikke at gå i panik over at være skidt i forhold til før.

For Kjeld Iversen har det krævet, at der skulle sluges nogle kameler undervejs, men i dag accepterer han vilkårene.

– Motion gør meget for sind og sund­hed. Man kan, hvad man vil. Man skal tro på, at det godt kan lade sig gøre. Man kommer i mål, når man kommer i mål. Som Hjerterytter er man en del af et fællesskab, og det gør, at man kommer afsted. Flere ting går tabt af, at man siger nej til træningen. Så er det godt, at der står et hold og venter.

Læs også Kjelds historie i Hjerteliv